0
11.04.2024

Moji zeliščni začetki ali kako sem postala "Blond Witch"

Moja zeliščna zgodba se je začela pred 22 leti, ko sem še delala v SV. Sem namreč bivša vojakinja in si nikoli nisem mislila, da bom delala karkoli v povezavi z rožicami, vse drugo prej.

Moja najboljša prijateljica mi je nekega dne pokazala recept za »domačega jegra« in mi rekla, da nima pojma o rožicah da naj pogledam, če mogoče jaz kaj od tega poznam. Temu, kar se je takrat zgodilo, bi lahko rekli »ljubezen na prvi pogled«, ker je bilo resnično zanimivo saj nisem poznala nobenega imena, sem pa imela v glavi vse rožice, ki so bile takrat na recepturi. In ni jih bilo malo, okoli 55 rožic.

Prijateljici sem rekla ok, ti kupi šnops, jaz pa bom nabrala čez leto rožice po receptu in bomo videli kaj bo ratalo. Že takrat pa sem spremenila recepturo ker sem vedela da jaz kakor poznam samo sebe ne bom »zdrava« ali »sita«, če ne bom kaj predelala in spremenila, da bo po moje. Odpadel je sladkor v količini napisani na recepturi in tudi vedela sem, da bom hotela več rožic ker bi naredila več kakor »domačega jegra«, hotela sem zeliščno kraljico.

In tako se je vse skupaj začelo, kupila sem 10 l dobrega domačega žganja in nabirala čez poletje po svoji recepturi, kateri sem kmalu dodala še okoli 10 rožic. Konec leta smo ga precedili in ustekleničili ter pustili na policah. Kmalu je prišla priložnost, kjer smo domače zvarke lahko testirali in so jih testirali tudi drugi ter na moje začudenje (ker pač nisem ljubitelj alkohola) je bil moje jeger vsem, ki so ga poskusili, zelo všeč. Spraševali so me od kod ta ideja, kdo mi je povedal kaj naj dam notri in da je fino, ker ni preveč sladko.

Tako nekako pa je potem rastla v meni želja po več, ker sem videla, da ljubitelji zeliščnih zvarkov ali  žganj to res radi pijejo in da mi je uspelo nekaj, kar je všeč širši publiki. Tako, da sem že prvo zimo nakupila več literature in začela raziskovati rožice, njihov namen, zdravilnost, predvsem pa kot sem povedala že prej, sem se odločila, da bom naredila zeliščno kraljico, ki smo jo kasneje poimenovali Jezerska Pehta

Da sem pripeljala svojo Pehto do te faze, v kateri je sedaj in v kateri je vsako leto eno leto truda, da lahko postavim steklenico te zeliščne kraljice na mizo, je trajalo kar dobrih 8 let. Največ sem se ukvarjala z vprašanjem, katero žganje bi dala za osnovo, ker mi navaden sadjevec ni bil všeč, saj so prevladovale hruške ali slive. Tropinovec mi nikoli ni bil všeč, ker je to pač grozdje, ki mi nikakor ne gre skupaj z zelišči. Še danes prisegam na domače jabolčno žganje, ki je meni osebno najboljše in najbolj nevtralno.

Poudarek moje celotne zgodbe je v tem, da sem in bom ostala unikatna in butična. Tudi danes po 22 letih je moj postopek še vedno enak. Vse delam ročno od A do ž. To pomeni, da ročno naberem rožice, ki jih potrebujem, jih maceriram v jabolčnem žganju in steklenih sodih, potem obvezno ročno prešam z rokami, ročno mešam in zalijem z izvirsko jezersko vodo in pretakam v steklenice, ročno ustekleničim in etiketiram. In šele potem, ko je to vse končano, lahko postavim svojo Jezersko Pehto – zeliščno kraljico gostu na mizo, da jo poskusi ali pa odnese s seboj. 

Živim namreč v kraju, kjer so zame nebesa na zemlji. Živim na Jezerskem, kjer domuje 1200 rastlinskih vrst in se dobesedno »pasem« lahko kjerkoli. Kmetje tudi ne uporabljajo nobenih kemikalij za svoje travnike in je narava resnično bogata in je ostala neokrnjena. Velikokrat se mi gostje, ki jih gostimo v našem kampu ali glampingu smejijo, ko me vidijo, da priletim iz kakšnega vogala ali gmajne, kjer sem nabirala moje rožice. In najbolj od vsega jim je zanimivo to ko me sprašujejo, kje imam seznam, kako vem kaj potrebujem. Ko jim rečem, da ne potrebujem nič, ker me rožice same pokličejo, ko so zrele, da gredo z menoj. In da vedno naberem tisto, kar potrebujem, samo prepustiti se moram.

Pa da ne bo pomote, od začetka ni bilo tako enostavno, ker sploh nisem vedela, da mi je to nekako dano. Po zimi je bil zame čas za študij rožic in tako sem po lastnih idejah sestavila svoje zeliščne zvarke. Vedno z željo in v želji z njimi pomagati ljudem, ki jih bodo uživali oziroma podarili. Imela sem sezname, da sem od začetka vse nabrala, ker če računate, da je v Pehti 102 zelišč, v Hribovski Krvi 54 zelišč in v Travarici 35 zelišč, lahko kaj kmalu izračunate, da jih je ogromno in kaj hitro tudi katero pozabiš. 

Da pa sem nehala pisati sezname, je bilo lahko rečem par let nazaj, vsaj kašnih 6 let, ko me je eno od zelišč presenetilo, da me je sezulo kot jaz temu rečem. Iskala sem gorsko perlo. In je nisem našla, zato sem si pomagala s kakšno drugo dolino. Res pa je, da sem si vedno napisala seznam kaj potrebujem za določen liker in šla iskat. Potem pa sem enkrat poskusila samo izraziti željo kaj potrebujem in se prepustiti, da se mi rožica sama prikaže, ko bo to potrebno in vmes jaz nanjo pozabim.

Kmalu pa se mi je začelo dogajati da se mi je na določenem delu ceste, ki pelje iz oziroma na Jezersko pojavljati en čuden občutek, bi rekli včasih »cahn ali znak«, da se moram tam ustaviti. Na tistem delu me je vleklo v gozd. Nisem imela pojma zakaj. Čez nekaj dni sem se ustavila in odšla pogledati naravnost v gozd in v hrib približno 100 metrov visoko. Spraševala sem se, kaj hudiča je tam, da me je tako vleklo. Verjeli ali ne, rožica, ki sem si jo zaželela. Bilo jo je na pretek. In takrat mi je postalo jasno kaj pomeni dar, predvsem pa kaj pomeni zaupanje v to, da ne potrebujem nobenega seznama in da me bodo rože poklicale, ko bo čas zanje.

Očitno sem zaradi tega tudi dobila vzdevek »Blond Witch« ali blond čarovnica po naše. In ne boste verjeli, meni prav godi, če mi tako rečejo, ker imam rožice res rada. In vse, kar raste okoli nas, neizmerno spoštujem. Zato se tudi vedno zahvalim, ko nabiram in pobiram rožice, saj so zame kot moji zeliščni pomočniki, ki mi pomagajo narediti najboljša zeliščna žganja. 

Danes imamo v ponudbi kar 15 vrst različnih zeliščnih žganj in nekaj tudi malo bolj posebnih izdelanih po osebnih naročilih. Kakor so rekli včasih, da za vsako bolezen rožca raste, to resnično drži. Obstaja toliko vrst različnih zelišč, ki jih lahko uporabimo, da se res težko ustavim in vedno dobivam nove in nove ideje za nove likerje oziroma žganja.

Okusite tudi vi našo čarobno zeliščno kraljico - Jezersko Pehto!
 

 
NAZAJ

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE