0

Jezersko


Pravijo, da imamo na Jezerskem najlepšo naravo. Seveda se strinjamo. Poleg lepote menimo, da je tudi posebna. Jezerska dolina je znana po svoji neokrnjeni naravi, gostoljubnih ljudeh in tipičnih pastirskih jedeh. Eden izmed njih je "Masunjek" ali "Maslovnik", ki je znan po okusu in ga najbolje uživamo toplega. Tipična znamenitost je prepoznavna silhueta Stare pošte; tradicionalne stavbe, ki je pustila svoj pečat v dolini.

Ideje in namigi

Če ne veste, kaj bi počeli ali pa potrebujete le kakšno idejo, kako čim lepše preživeti čas na Jezerskem, vam ponujamo nekaj namigov.

  • Opazovanje zvezdnega neba
  • Zaradi vse večjega svetlobnega onesnaženja lahko le redkokje opazujemo zvezdno nebo. A na Jezerskem je to še vedno mogoče, saj se okoli 23. ure ugasne javna razsvetljava in takrat se nad nami razkrije mogočna zvezdna preproga. Opazovanje zvezd v toplih poletnih ali ledeno mrzlih jasnih zimskih nočeh je edinstvena izkušnja, ki se za vedno vtisne v naše srce.
  • Sprehod okoli Planšarskega jezera
  • Ko pridete na Jezersko, enostavno morate obiskati tudi Planšarsko jezero. To prikupno jezerce so v spomin na veliko ledeniško jezero zajezili domačini. Okoli Planšarskega jezera vodi prijetna sprehajalna pot, sprehajalci pa lahko ves čas uživajo v izjemni kulisi mogočnih vrhov Kamniško-Savinjskih Alp.
  • Pohod do izvira mineralne vode
  • Zdravilna mineralna voda sicer izvira nad Ankovo domačijo, vendar so jo leta 2013 zaradi lažje dostopnosti pripeljali bližje glavni cesti. Tako si zdaj lahko ‘Jezersko slatino’ natočite iz velikega lesenega korita. Mineralna voda vsebuje veliko manganovih in amonijevih snovi, zato blagodejno vpliva na bolezni srca in ožilja, zaradi visoke vsebnosti magnezija pa spodbuja tudi prebavo. Priporočamo, da na dan popijete do dva decilitra mineralne vode.
  • Pohod ali kolesarjenje do Mlinarjevega sedla
  • Turo začnemo v vaškem jedru, od koder preko novega macesnovega mostu zavijemo v Makekovo kočno. Pot nas vodi mimo kmetij Mlinar in Makek. Pri odcepu za kmetijo Makek se konča asfalt in začne lepo urejena makadamska pot, ki se ves čas vzpenja. Na razgledni točki na Mlinarjevem sedlu se vam bo odprl krasen pogled na vas in Karavanke.

Pravi raj za vse ljubitelje narave

in aktivnega preživljanja prostega časa.
Jezersko, slikovita vasica ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp, ponuja obiskovalcem čudovito naravo, bogato zgodovino in pristno domačo kulinariko. Ne glede na to, ali ste izkušen pohodnik, aktiven kolesar, družina z otroki ali pa preprosto iščete sproščujoč oddih v objemu narave, vam bo Jezersko zagotovo ponudilo nekaj po vašem okusu.
DOŽIVITE JEZERSKO

Čudovito v vseh letnih časih in vremenskih razmerah

Edinstvena kombinacija naravnih lepot, bogate zgodovine in pristne gostoljubnosti
Na Jezerskem čas teče drugače. V objemu prostranih gozdov boste lahko resnično slišali tišino, ko pade noč in se ugasne javna razsvetljava, pa vas bo očaral pogled na zvezdno polje. Jezersko je čudovito v vseh letnih časih in vremenskih razmerah, a ne glede na to, ali vas bo pozdravilo sonce ali dež, vas bo ta kraj napolnil s svojo energijo. Naj bo vaš obisk Jezerskega več kot le površinska izkušnja. Prepustite se čarom narave, kulture in turizma, ki jih ponuja ta čarobni kraj, in se domov odpravite mirnejši in bolj povezani s seboj.
RAZISKUJTE JEZERSKO

Jezerski biserčki

Zanimivosti
Tavžentroža čisti in izboljša kri pri slabokrvnosti, ureja obtok, vpliva na delovanje jeter in žolčnika, blaži vse težave v želodcu in črevesju, čisti dihala ter odpravlja motnje pri menstruaciji.

Zdravilna mineralna voda, imenovana tudi ‘Jezerska slatina’, ki izvira nad Ankovo domačijo, vsebuje veliko manganovih in amonijevih snovi, zato jo še posebej priporočajo pri boleznih srca in ožilja, odlično pa vpliva tudi na prebavo. Izvir mineralne vode je v svojih opisih iz 17. stoletja omenjal že znameniti slovenski raziskovalec in polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Jezersko je po drugi svetovni vojni veljajo za klimatsko zdravilišče − od leta 1953 do leta 1982 je namreč tu delovala bolnišnica za očesne bolezni. V njej so zdravili predvsem očesno tuberkulozo in druga vnetna obolenja, bolniki pa so prihajali vse tedanje Jugoslavije.

Na Jezerskem uspeva več 1200 rastlinskih vrst, med katerimi je 53 vrst zavarovanih, 20 pa endemitov ožjega ali širšega območja.

Izleti po Sloveniji

Odkrijte čarobnost čudovite dežele, Slovenije.
Slovenija, majhna dežela z veliko srcem, ponuja obiskovalcem izjemno raznolikost. Od čudovitih gora in jezer do slikovitih obmorskih mest in bogate zgodovine, v Sloveniji boste našli nekaj za vsakogar.

Ne glede na to, ali ste pohodnik, kolesar, smučar, gurman ali ljubitelj kulture, vam bo Slovenija ponudila nepozabne izkušnje. Spoznajte lokalno prebivalstvo, ki je znano po svoji gostoljubnosti in prijaznosti, ter uživajte v okusni slovenski kuhinji.

Za lažje načrtovanje vašega potovanja smo pripravili kratek pregled nekaterih najbolj priljubljenih destinacij za izlete po Sloveniji.
ODKRIJTE VEČ

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE